Rågbitar
ca 15 st
50 g jäst
50 g rumstempererat smör
5 dl 37 gradigt vatten
2 tsk salt
2½ dl hackad torkad frukt
½ dl sirap
6 dl rågsikt
8 dl vetemjöl
Smula ner jästen och klicka ner smöret i en bunke. Häll över vattnet och rör om tills jästen löst upp sig. Tillsätt salt, sirap, torkad frukt och nästan allt mjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig. Jäs degen under bakduk i ca 30 min. Knåda sedan degen på lätt mjölat bakbord. Platta ut degen i smord långpanna (ca 30x40cm). Sporra degen i 15 bitar och nagga med gaffel. Grädda i 225 grader mitt i ugnen i ca 15 min. Låt brödet svalna på galler under bakduk.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar