tisdag 27 november 2012

Familjerecept

Rågbitar

ca 15 st

50 g jäst
50 g rumstempererat smör
5 dl 37 gradigt vatten
2 tsk salt
2½ dl hackad torkad frukt 
½ dl sirap
6 dl rågsikt
8 dl vetemjöl

Smula ner jästen och klicka ner smöret i en bunke. Häll över vattnet och rör om tills jästen löst upp sig. Tillsätt salt, sirap, torkad frukt och nästan allt mjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig. Jäs degen under bakduk i ca 30 min. Knåda sedan degen på lätt mjölat bakbord. Platta ut degen i smord långpanna (ca 30x40cm). Sporra degen i 15 bitar och nagga med gaffel. Grädda i 225 grader mitt i ugnen i ca 15 min. Låt brödet svalna på galler under bakduk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar