fredag 30 december 2011

Snabba frukostbröd/ Mustig soppa med köttfärs och ris

Slut på frukostbröd vad göra?
En ledig lugn morgon som den här börjar vi med att baka

Snabba frukostbröd (ca 16 st) (recept från jästpaket  -97(?))
 2 pkt jäst
5 dl vatten
Ca 14 dl vetemjöl
2 tsk salt
½ dl olivolja
(vallmo eller sesamfrön)

Sätt ugnen på 230 grader. Smula ner jästen i 2 dl ljummet vatten (37 grader). Tillsätt mjöl, salt och matolja. Blanda ihop. Värm resterande 3 dl vatten till 50 grader och häll över degen. Knåda till en smidig deg i ca 5 min, låt sedan degen vila 2-3 min. Forma degen till bullar. Lägg på plåt, pensla bullarna med vatten och strö över fröna. Låt jäsa under bakduk i 30 min. Grädda sedan bröden i 10 min. Duscha bröden med blomspruta i början av gräddningen så blir de frasigare.
De här bröden är godast nygräddade, gärna med ost och skinka eller ost och marmelad.

Lunchsoppan är fixad redan igår eftersom nyårsmiddagen ska förberedas idag.

Grundrecept för soppan

Mustig soppa med köttfärs och ris tillagningstid ca 30 min (Familjerecept)
För 4 personer
200 g köttfärs
1 gul lök
1 röd eller grön paprika
1-2 morötter
1 tunn klyfta vitkål
1½ msk matfett
1 dl risgryn
½ msk tomatpuré
1½ l hönsbuljong
Salt ( ev sellerisalt)
Vitpeppar
Vitlökspulver
Basilika eller Rosmarin

Gott att servera till: Gräddfil smaksatt med pepparrot

Finhacka löken och paprikan. Skär purjon i ringar och moroten i skivor (morotspengar). Strimla vitkålen fint. Fräs grönsakerna i fettet och lägg över dem i en gryta. Fräs därefter köttförsen och smula den samtidigt grovt med en gaffel. Lägg också färsfräset i grytan. Tillsätt riset, tomatpurén och häll på buljongen. Krydda och låt soppan koka på svag värme under lock i 20 min eller tills riset är lagom kokt.
Strö gärna klippt persilja över soppan till servering

I gårdagens soppa blev det dock vissa ändringar. Eftersom jag kokar mycket är den gjord på ett kilo nötfärs, paprikan blev gul, purjolöken utesluten, rödkål istället för vitkål och en förpackning krossade tomater med vitlök istället för tomatpure och vitlökspulver. Slängde visst i frysta örtkryddor istället för bara basilika. Det här gav lila ris, men smaken är inte så annorlunda och passar ändå hela familjen.

Middag har vi inte kommit till än......

Men jag vet ju vilken fråga som kommer. "Mamma vad får vi för mat?"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar