Saftigt siktebröd (Recept från "Stora julboken", ICA-förlaget 1978)
300 g margarin,smör eller flott
1½ dl sirap
1 l mjölk
2 l (1,1 kg) rågsikt
1-1½ msk salt
4 msk rivet pomeransskal (jag använder ½-1 påse (18g) pommeransskal)
2 msk anis och
2 msk färnkål (anväder en påse brödkryddor ( 16 g) istället för anis och färnkål)
100 g jäst
1,5 l (900 g) vetemjöl (sällan kommer allt vetemjöl i degen)
Smält matfettet i en rymlig kastrull. Blanda i sirapen och mjölken värm till fingervärme (ca 37 grader). Mät upp rågsikten och hälften av vetemjölet i en rejäl bunke. Strö över saltet, kryddorna och smula jästen fint överst i bunken. Häll det ljumma degspadet över mjölet, arbeta degen smidig. Låt degen jäsa ½ timme.
Knåda degen på mjölat bakbord och dela den i 8 lika stora delar, baka ut runda brödkakor och lägg på plåt klädd med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk i 30 min och grädda sedan i 225 grader ca 15 min. Pensla bröden med en blandning av lite sirap och vatten när de är färdiggräddade innan de får svalna på galler under bakduk
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar