Förbereder morgondagens middag med vänner. Här följer huvudrätten och efterrätten
Fläskfilé i gorgonzolasås (10 portioner) (Livets Fester, tryckcentra AB Västerås, 1987)
1,2 kg fläskfilé
500 g champinjoner eller 2 brk à 200g
6 msk smör
1 msk vetemjöl
6 dl creme fraiche
200 g gorgonzola
eventuellt 1 msk cognac
1 msk soyasås
salt och peppar
Bryn svampen i 2 msk smör i en gryta. Pudra över mjöl och rör om. Tillsätt creme fraiche, gorgonzola, cognac och soyasås. Koka upp under omröring. Låt sjuda på svag värme ca 30 min så att såsen blir tjock och krämig. Rör då och då. Medan såsen sjuder tillaga fläskfilén.
Skär filéerna på snedden i ca 2 cm tjocka skivor. tryck ut skivorna lätt med handen. Bryn dem i en stekpanna i resten av smöret ca 3 min på varje sida. Krydda därefter med salt och peppar. Ta upp köttet. Vispa ur stekpannan med 1 dl vatten och häll skyn i såsen.
Koka ihop såsen om den är tunn.
Lägg filéskivorna i såsen och sjud under lock i ca 5 min.
Smaka av med salt och peppar. Om såsen delar sig, tillsätt lite kallt vatten och koka upp under omrörning.
Servera rätten i grytan eller lägg upp den på ett djupt fat eller i en karott. Garnera straxt före servering med skivade oliver. Servera med haricots verts och råstekt potatis eller ris.
Nötmarängtårta 10 bitar, (Mersmak, 2010-2011)
tid ca 30 minuter + tid att svalna
ugn : 175 grader
ingredienser:
175 g hasselnötter
2 ägg
2 dl strösocker
1 msk smör
2 msk ströbröd
fyllning:
3 dl vispgrädde
1 tsk strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 tsk pulverkaffe
kakao
ev jordgubbar, delade
ev myntablad
Mal hasselnötterna i en mandelkvarn eller kör dem i en mixer. Vispa ägg och socker pösigt. Rör ner nötterna i äggblandningen. Fördela smeten i en smord och bröad form, ca 22 cm i diameter. Grädda i 20-25 minuter. Låt svalna.
Vispa grädden med strö- och vaniljsocker. Stöt pulverkaffet i en mortel, rör ner i grädden. Ta ur nötbotten ur formen. bred över grädde, pudra med kakao och garnera eventuellt med jordgubbar och myntablad.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar